Москов ще се бори с ГЕРБ за здравната реформа

OFFNews 06 август 2015 в 14:13 3931 4

Снимка БГНЕС

Здравният министър Петър Москов обяви, че няма да прави отстъпки от здравната реформа и ще защитава предложените промени в Закона за лечебните заведения, които ще бъдат гласувани от парламента наесен.

В последния работен ден на парламента преди ваканцията депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промени в закона, които засягат някои от ключовите моменти в реформата на Москов. Сред тях са задължителната акредитация на болници и сливането на лечебни заведения.

Неясна за момента остава и съдбата на предложението Здравната каса да може да избира с кои болници да сключва договор.

Въпреки това Москов е категоричен, че няма разминаване по основните моменти в здравната реформа и че това не е изпитание за коалицията.

Той подчерта, че вече се е отказал от приватизацията на болници и няма да отстъпи от основния въпрос – Касата да има различна функция от настоящата – на платец, а да може да избира с коя болница да сключва договор.

Министърът обаче е категоричен, че ако от ГЕРБ предлагат да няма задължително сливане на болници, значи има някакво неразбиране, тъй като това не е включено в промените в закона.

Акредитацията е задължителна за болниците, собственост на Министерството на здравеопазването, но не е за всички останали. Въпреки това критериите за акредитация представляват обективна оценка на това с какво разполагат болниците. Такива ще са и критериите, по които НЗОК ще трябва да решава дали да сключи договор със съответното лечебно заведение, каза още Москов. 

Правителството си е свършило работата като е внесло поправките в закона, но крайното решение ще зависи от парламента, допълни той.

Министърът коментира и данните на Евростат, според които България е една от петте държави в ЕС с най-много жертви на здравната система.

Точно на тази база е мислена здравната реформа – да се пресече тази тенденция и българите да имат достъп до качествено здравеопазване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови