Кракът на приетото с жълтеница бебе е счупен в болницата в Благоевград

OFFNews 26 юни 2023 в 20:46 2254 0

болницата

Снимка mbalblagoevgrad.com

Болницата

Крачето на бебето от Благоeвргад, което влезе в болница с жълтеница, е счупено в лечебното заведение, показва констативният протокол от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН), съобщи БНТ.

На 1 април т.г. 26-дневното момче беше прието в неонатолгиията с жътленица. В 3 часа на 3 април дежурната акушерка му сменяла пелените, а при повдигане на крачетата детето изплакало силно.

През целия ден на 3 април детето било неспокойно, а дежурната сестра установила, че има отток на дясното бедро около 21 часа. Ден по-късно детето е откарано в "Пирогов", а родителите му го посрещнали с гипсирано краче.

От ИАМН посочват, че отток се появява между 12 и 24 часа след фрактурата.

Предположението е, че крачето е счупено между трети и четвърти април. Кой е виновен обаче не е ясно. Камерите в неонатологията не са запечатали насилие. Още през април директорът на болницата д-р Огнян Митев посочи, че в стаята, където е било настанено бебето е имало камера, но тя покрива много малък периметър от помещението и затова с нея не може да се установи какво е ставало там.

От Районната прокуратура в Благоевград съобщиха тогава, че е започнало разследване по случая. Прокурор Борислав Ковачки заяви, че е образуваното дело за причиняване на телесна повреда поради немарливо изпълнение на задълженията.

Д-р Огнян Митев, директорът на благоевградската болница, обясни, че бедрената кост, където е установена фрактура при новороденото, е най-здравата в човешкото тяло.

"Трябва голяма сила и не мога да си представя как би могло да се случи такова нещо. От 35 години работя в родилно отделение и такова чудо досега не е имало", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови