Коронавирусът може да предизвика репродуктивни проблеми при мъжете

OFFNews 28 юни 2021 в 10:52 1942 0

Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19. То може да бъде частично обяснено с повишен имунен отговор в тестисите. Вирусът достига до мъжките полови жлези и оказва влияние и върху тях, показва проучване, публикувано в престижното медицинско списание The Lancet.

Според цитирани изследвания се наблюдава значително въздействие на COVID-19 върху репродуктивната функция на мъжете, включващо нарушена сперматогенеза и понижен брой сперматозоиди, както и възпалителни процеси на половата система. Тези реакции говорят за вероятност от функционално увреждане на половата система вследствие на бурния имунен отговор.

Проучването цели да се определи влиянието на инфекцията със SARS-CoV-2 върху фертилитета на мъжете. Резултатите показват и изтъняване на семенните каналчета.

При преболедували COVID-19 пациенти се наблюдава автоимунен орхит (възпаление на тъканта на тестиса). Необходими са по-нататъшни изследвания за проучване на обратимостта на функционалната дисфункция и разработването на лечение, отбелязва изследването.

Репродуктивната система при мъжете е уязвима при вирусни инфекции. По време на предишни вълни са отбелязвани различни видове въздействие върху репродуктивните функции на мъжете.

Повишен брой апоптотични клетки (които предизвикват самоунищожаване) са наблюдавани в тестисите на пациенти с COVID-19 в сравнение с мъже на същата възраст, които не са прекарали коронавирусна инфекция. В сравнение с контролната група тяхното средното съотношение е 2,95 пъти.

От избухването на пандемията са проведени няколко проучвания с основна цел изучаването на механизма на протичане на заболяването, определящи терапевтичния подход и стратегии за ограничаване на разпространението на болестта. От първостепенно значение е да се определят количествено възможните неблагоприятни ефекти, включително и върху мъжката репродуктивна система, което остава от съществено значение за клиницистите.

Констатациите в проучването показват, че мъжката репродуктивна система може да бъде уязвима при COVID-19. Това означава да се придаде значение на прилагането на допълнителни грижи в областта на репродуктивното здраве при мъже, заразени с COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови