Кол център ще помага на хора, нуждаещи се от здравни грижи

OFFNews 02 февруари 2024 в 13:21 640 0

манипулация

Снимка Първа частна манипулационна

Инициатива на Националното сдружение на амбулаториите за здравни грижи

Кол център, на който ще се приемат обаждания чрез единен национален телефонен номер, ще помага на хора, нуждаещи се от здравни грижи в дома си или в амбулаторни условия.

Това съобщи за БТА Анелия Атанасова, председател на Националното сдружение на амбулаториите за здравни грижи в България, което стои зад реализиране на идеята. Атанасова е създател и на първата в страната частна манипулационна, която от близо три години работи в Плевен.

Новата услуга обединява 40 амбулатории за здравни грижи в България. Целта е пациентите да могат да намират бързо търсената от тях здравна услуга в съответния град.

"Оказва се, че много хора не знаят, че в тяхното населено място съществува услугата медицински домашен патронаж или могат да дойдат в амбулаторията за желана от тях процедура", обясни Атанасова.

Обажданията ще се приемат през кол център и ще насочват пациента към близка амбулатория. Очаква се от средата на февруари новата услуга да стане факт и да бъде официално обявен телефонният номер, на който нуждаещите се да могат да звънят.

"Такъв кол център досега не е имало в страната, оказва се, че сме новатори и за Европа", подчерта Атанасова.

Единният национален номер може да се ползва от хора, които имат назначени манипулации вкъщи, но няма към кого да се обърнат, за да се изпълняват. Също така ще е полезен и за пациенти, които имат нужда от манипулации, които могат да се извършат само в амбулаторни условия – като смяна на превръзка на рана, поставяне на инжекция и т.н.

Идеята за създаване на тази услуга дойде от необходимостта да се предлагат нови алтернативи за пациентите, особено за лежащо болните и трудноподвижните, които все по-трудно имат достъп до медицинска услуга. Чрез колцентъра те ще получат информация в коя амбулатория могат да отидат в тяхното населено място или да заявят екип за посещение в дома, добави Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки