Китайска ваксина срещу COVID-19 в трета фаза на изпитвания

OFFNews 11 август 2020 в 13:13 1845 0

Китайската компания "Синовак байотек" започна трета фаза на изпитвания на проектоваксината си срещу COVID-19 върху 1620 пациенти в Индонезия, съобщи Ройтерс.

"Синовак" обяви вчера резултатите от втората фаза на изпитанията на препарата, който разработва заедно с индонезийската фирма "Био фарма". Те показват, че кандидатът за ваксина изглежда безопасен и предизвиква доловими имунни реакции, основаващи се на антитела.

Потенциалната ваксина, наречена "КоронаВак", е сред няколкото достигнали късна фаза на изпитания, които са мащабни и събират доказателства за безопасност за получаване на разрешение.

Изпитания трета фаза на "КоронаВак" вече се правят и в Бразилия. "Синовак" се надява да започне изпитания в късна фаза и в Бангладеш. В Китай случаите вече са твърде малко за мащабни изпитания, докато Индонезия се бори с непрекъснато нарастващия им брой. Третата фаза на изпитанията в Индонезия ще продължи шест месеца.

Във втория етап от изпитанията на проектоваксината на "Синовак" в Китай са участвали 600 души. Покачването на температурата при тях е било относително ниско в сравнение с други потенциални ваксини. 

Целта на втория етап на изпитанията е да провери ефикасността на продукта и дали може да предизвика имунна реакция, като броят на доброволците е сравнително малък. "Синовак" е използвала за него оптимизирана версия на проектоваксината в сравнение с фаза 1. Тя е предизвикала повече имуногени и по-добра имунна реакция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови