Китай одобри лекарство срещу COVID-19 родно производство

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2021 в 13:00 527 0

университетът Цинхуа

Китай разреши за пръв път лекарство срещу COVD-19 - две години след появата на болестта в страната и на фона на нов епидемичен скок, предаде Франс прес.

За разлика от ваксините, които имат превантивна функция, лечебният препарат е предназначен за пациенти, вече заразени с вируса, и цели да се избегнат тежки усложнения, обяснява АФП.

Азиатската страна, където COVD-19 се появи в края на 2019 г. - в централния град Ухан, почти изкорени заразата чрез радикални мерки - затваряне на границите, строг контрол върху движението на хора и карантини.

Китай не е одобрил нито една чуждестранна ваксина, но заявява, че е имунизирал над 70 процента от населението с препарати местно производство. Те обаче са по-малко ефикасни от разработените в други държави. СЗО е одобрила две ваксини - на компаниите "Синовак" и "Синофарм", съобщава БТА.

През последните месеци обаче на места в страната се образуват нови огнища. Националната агенция по лекарствата съобщи вчера, че "по спешност е одобрила" китайска терапия срещу COVD-19 с моноклонални антитела. Те се свързват със спайк протеина на вируса и намаляват способността му да прониква в човешки клетки.

Антителата се вливат в организма чрез инжекции или системи; разработени са съвместно от университета Цинхуа в Пекин, една от болниците в южния град Шънчжън и компанията Бриай байосайънсиз (Brii Biosciences).

Клиничните изпитания показват според университета Цинхуа, че лечението позволява да се намалят хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите с отслабен организъм с 80 на сто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови