Как живее днес първият българин с мозъчен пейсмейкър?

Николай от Реселец не съжалява нито за миг за решението, взето преди 10 години

OFFNews 04 октомври 2023 в 10:58 1718 0

Николай Николов

Снимка Скрийншот

Николай Николов

Как живее днес първият българин с мозъчен пейсмейкър? Преди точно десет години болният от Паркинсон Николай Николов се подлага на операция, която трябва да подобри живота му – дълбока мозъчна стимулация. Решава без колебание, но методът не се поема от Здравната каса, а той няма пари. Николай се превръща в сензацията на родното си село Реселец и Община Червен бряг – организирана е безпрецедентна кампания, в която познати и непознати събират пари за устройството.

„От това време си спомням кризите, които получавах. Като ме стегнеше, ставаше нещо страшно. Не можех да се движа, беше ме ударило в краката. Казах си, че трябва да се сложи край на тази мъка“, казва днес той.

Най-силният ми спомен е от събирането на средствата, тъй като Николай нямаше пари дори да дойде до София от Реселец. Не беше толкова сложността на интервенцията, която осъществихме за първи път в България, колкото трудностите да намерим 40 000 лева за човек, който няма никакви средства. Дори да звучи мелодраматично, рискът му за живота ако не се беше оперирал преди десет години щеше да е огромен, спомня си доц. д-р Красимир Минкин от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.

доц. д-р Красимир Минкин, неврохирургът, оперирал Николай и въвел този метод в България

Доц. Минкин разказва, че пред Николай не е имало голям избор, защото почти не е можел да се движи. Застивал в леглото, не можел дори да стане до тоалетната.

„Понякога го намирах паднал. Не може да стане, вкочанил се. Плашех се много тогава“, казва Денислав Динков, племенник на Николай, който основно се грижи за него. Спомня си колко много са се притеснявали за парите и дали ще могат да ги съберат...

Съдбата на Николай взема присърце Иван Лишков, негов съсед и приятел. Днес вече не е между живите, но дъщеря му продължава да посещава Николай и да му помага.

„Гордея се с това, което направи баща ми. Той е направил чудеса. Случаят на Николай прокара тази дискусия дали тази операция да се заплаща от Здравната каса. Днес болните от Паркинсон нямат тези финансови притеснения – те само трябва да се решат“, казва Маргарита Лишкова.

Как живее днес човекът, който за тези 20 години би трябвало да е жив труп, вижте във видеото:Дълбоката мозъчна стимулация се прилага в света над 30 години, а в България – от 10. Устройството променя живота на 200 000 души с напреднал Паркинсон. След шестгодишна борба на лекари и пациенти, Здравната каса изцяло заплаща метода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови