Кадрови дефицит: Болницата в Дупница иска да върне на работа осъден за убийство

OFFNews 24 юни 2024 в 13:27 2736 2

затвор

Снимка Министерство на правосъдието

Затворът в Бобов дол

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница иска от държавата да позволи на д-р Николай Карастоянов, който в момента излежава присъда за убийство, да се върне на работа като анестезиолог.

Искането е прецедент към директора на затвора в Бобов дол. Все още се изясняват изискванията, които трябва да покрие лечебното заведение, за да се върне на работа д-р Карастоянов.

Преди повече от 10 години д-р Николай Карастоянов заедно с брат си и баща си влизат в спор с приятеля на дъщеря му Николай Радев – Отвертката.

При свадата Отвертката е намушкан с нож и по-късно умира. За убийството са осъдени тримата Карастоянови. Преди месец доктор Карастоянов получи ефективна присъда.

"В моята практика това действително е първи случай, в който практикуваш лекар е осъден на ефективно лишаване от свобода. Присъдата на Николай е 4 години. Доколкото съм запознат той е със специалност анестезиолог", казва старши комисар Крум Петров, началник на затвора в Бобов дол пред БНТ.

Заради липсата на кадри управителят на болницата в Дупница, където до последно е работил д-р Карастоянов, поиска той да бъде върнат на работа, за да запълни липсите.

"Кадровият проблем, специално за лекари и медицински сестри, за цялата страна е много голям. Д-р Карастоянов е много уважаван и ценен от нас специалист и то анестезиолог, който де факто е изключително необходим за нормалното функциониране на хирургията и въобще на общинската болница", коментира д-р Стефан Николов, управител на болницата в Дупница.

За да се случи това обаче лечебното заведение трябва да сключи договор със затвора, в който са задължени да наемат поне двама въдворени, както и да им се плаща възнаграждение.

"Другото изискване е, че аз първоначално имах идея д-р Карастоянов да дава едни 12-часови дежурства, както е обичайно за една болница. Оказа, че се аз дефакто мога да разчитам на него само сутрин от 8 следобед до пет", допълва д-р Стефан Николов.

"В момента се въздържаме от това да сключим такъв договор, докато не проследим неговото поведение в условията на затвора и не изградим едно доверие към него", каза още старши комисар Крум Петров.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  2

  dolivo

  24.06 2024 в 16:58

  С Отверка си помислих че наръган, явно четох през ред тоя шедьовър статия

  3724

  1

  GB

  24.06 2024 в 16:10

  И ако вземе случай с пациент/близък на пациент присърце и пак реши да раздава "правосъдие" с ножа?
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите