Кабинетът раздели здравните пакети, влизат в сила от април 2017 г.

OFFNews 22 юни 2016 в 22:00 5568 3

Министерският съвет одобри промени в Закона за здравното осигуряване, с които медицинските дейности се разделят на два пакета - основен и допълнителен. 

Текстовете за разделянето на пакетите бяха отменени от Конституционния съд в началото на март заради неяснота. 

Още тогава здравният министър Петър Москов обяви, че няма да се откаже от започнатата реформа и ще внесе текстовете отново, след като регламентира критериите за разпределението на заболяванията в двата пакета. 

Приетите от Министерския съвет текстове въвеждат критериите, по които се извършва деленето на заболяванията - дали медицинските дейности трябва да се осъществят незабавно, или трябва да се планират. 

От първостепенно значение ще са стадият, развитието и тежестта на заболяването. Значение ще има и това дали пациентът попада в рискова група - бременни и родилки, пациенти със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки увреждания. 

В основния пакет ще влизат медицинските дейности, които трябва да се извършат без отлагане във времето, а допълнителния - тези, които не водят до непосредствена заплаха за живота на пациента и могат да бъдат планирани. 

Основният и допълнителният пакети ще влязат в сила от април 2017 г.

Със законопроекта се предлага и промяна в Закона за здравето, свързана с дейността на здравните кабинети. Създава се възможност в здравните кабинети в детските градини, училищата, домовете за деца, социалните учебно-професионални центрове и приюти за деца да се извършват дейности, свързани с подпомагане процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови