Изваждат на светло парите на болниците

Проект на наредба задължава лечебните заведения да информират публично как харчат парите на НЗОК

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2020 в 10:50 2825 1

Снимка Pixabay

Болниците и комплексните онкологични центрове, финансирани от НЗОК, да се отчитат публично за медико-статистическите и финансовите си показатели, предвижда, проект на Министерството на здравеопазването за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2013 г. към Закона за лечебните заведения.

Разпоредбата касае всички лечебни заведения от посочените групи, независимо от тяхната форма на собственост, които се финансират от Касата и харчат публичен ресурс. 

Информацията ще се обновява на всеки три месеца и цели по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността, капацитета и ефективността на изпълнителите на болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове. Така ще се повиши контролът върху предоставяните публични средства за здравеопазване.

"С въвеждането на пълна прозрачност за постигнатите резултати на лечебните заведения ще се създаде възможност да се проследява в динамика тяхната промяна - пише в мотивите си здравния министър Кирил Ананиев. - Така ще могат да се сравняват резултатите на лечебните заведения от съответния вид, ще се повиши нивото на информираност и ще се осигури обществен достъп до медико-статистическата и финансовата им информация."

Според вносителя това ще даде възможност на ръководствата на отделните лечебни заведения да направят оценка на собствените си резултати, ще повиши тяхната отговорност.

Друг очакван ефект от проектонаредбата е повишаването на информираността на пациентите при вземане на решение къде да се лекуват. 

За прилагането на наредбата ще се изисква само въвеждане на по-прецизна вътрешна уредба на лечебните заведения. Показателите се генерират и понастоящем от лечебните заведения, а в по-голямата си част те се представят и в момента и подлежат на анализ от органите на управление и принципалите на лечебните заведения. Поради това в организационно и финансово отношение проектът не въвежда тежест за лечебните заведения. 

Срокът за обществено обсъждане на предлаганите промени и 30 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11508

1

Бухльо

07.02 2020 в 11:28

Това добре, а контролът доколко реални са отчетените пациенти, дни в болницата, пътеки и т.н., ще стане ли реален?