Изследване: Увредените от COVID-19 бели дробове се възстановяват за три месеца

OFFNews 08 септември 2020 в 12:48 3733 0

Австрийски лекари установиха, че увредените от COVID-19 бели дробове могат да се възстановят за три месеца, съобщи в. "Мирър".

COVID-19 може да увреди белите дробове и сърцето, но състоянието на много пациенти се подобрява с времето.

Специалисти от провинция Тирол в Австрия са работили с приети в болница пациенти с COVID-19. Първите 86 са записани от 29 април до 9 юни. Изследването включва прегледи след шест, 12 и 24 седмици след изписването. Доброволците са подложени на лабораторни изследвания и анализ на количеството кислород и въглероден двуокис в артериалната кръв, както и на тестове за белодробната функция.

При първото посещение повече от половината пациенти (65 процента) са имали поне един постоянен симптом, предимно задъхване и кашлица. Скенерът показвал белодробно увреждане у 88% от изследваните. При следващия преглед, 12 седмици след изписването от болница, симптомите се подобрили, а белодробното увреждане намаляло до 56%. Резултати от преглед 24 седмици след изписването още няма.

"Лошата новина е, че хората с COVID-19 имат увреждания на белите дробове седмици след като са изписани от болница. Добрата новина е, че състоянието им с времето се подобрява. Това показва, че белият дроб има механизъм за възстановяване" - каза д-р Сабина Саханич от университетската клиника в Инсбрук.

При първия преглед след шестата седмица ехокардиограмите показали дисфункция на лявата камера на сърцето при 48 пациенти (58,5%). Тя също с времето се подобрила.

Резултатите от изследването са представени на конгрес на Европейската асоциация на специалистите по дихателни болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови