Израел ваксинира 600 деца срещу COVID-19 без сериозни странични ефекти

Здравното министерство в страната препоръча децата с придружаващи заболявания да се ваксинират, решението е на родителите

OFFNews 11 март 2021 в 13:22 1251 0

Снимка Pixabay

600 деца на възраст между 12 и 16 години бяха ваксинирани срещу коронавирус в Израел с с препарата на „Пфайзер”/”Бионтех”. Няма докладвани сериозни странични ефекти, разказа пред "Гардиън" представител на страната.

Здравното министерство в Израел препоръча децата с хронични заболявания, с висок риск от заразяване, да бъдат имунизирани. Решението обаче е на родителите им.

В момента няколко фармацевтични компании провеждат клинични изпитвания за действието на ваксините при деца от 12 до 15 години. Проучванията продължават няколко месеца.

Над 50% от населението на Израел вече е ваксинирано с първа доза. Очакванията на здравните власти са до няколко седмици 60 на 100 от гражданите да бъдат напълно имунизирани. За да бъде постигнат очаквания колективен имунитет обаче, трябва да бъдат ваксинирани и децата под 16 години, които са 1/4 от населението на страната. По този повод неотдавна премиерът Нетаняху заяви, че кампанията сред децата може да стартира, щом здравният регулатор даде разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови