Израел с най-висок брой заразени с коронавирус от 2 месеца заради Делта варианта

Половината от засегнатите са деца и една трета от заразените са били ваксинирани

OFFNews 22 юни 2021 в 16:12 11789 0

В понеделник Израел отчете най-високия си брой заразени с COVID-19 от два месеца насам. Положителните проби са 125, а заразените са от локални огнища на Делта варианта, съобщи израелският вестник "Хаарец".

Генералният директор на здравното министерство Чези Леви каза пред израелски медии, че около 70 процента от новите инфекции са с варианта Делта. Той отбеляза, че половината от засегнатите са деца и че една трета от заразените са били ваксинирани.

Делта вариантът беше открит за първи път в Индия и се счита за силно заразен. 

След мащабната ваксинационна кампания още в средата на юни дневният брой нови случаи в Израел беше едноцифрено число. Миналата седмица беше премахнато изискването за носене на маски в цялата страна.

Според данните на Министерството на здравеопазването от понеделник в страната има 434 активни случая на коронавирус, а 258 пациенти са в тежко състояние. Броят на смъртните случаи в Израел от началото на пандемията е 6428.

Повече от 5,5 милиона израелци са получили първата си ваксинация срещу коронавирус, а 5,1 милиона са напълно имунизирани.

Къде са огнищата на Делта мутацията?

Двама имунизирани войници са дали положителни проби за коронавирус във вторник. В две училища девет души от персонала са се разболели от COVID-19, въпреки че също са ваксинирани срещу COVID-19.

Заради нарастването на случаите град Бинямина-Гиват Ада в централен Израел е обявен за "жълта зона", с умерено разпространение, според системата за класификация на заболяемостта, разработена от здравното министерство. През май всички райони в Израел бяха обявени за зелени зони. 

След оценка на ситуацията в новите огнища, в понеделник министърът на отбраната Бени Ганц разпореди на израелските военни сили да се подготвят да подновят тестването в армията и да не се закрива отделът за проследяване на контактните лица, както беше първоначално планирано.

Израелският координатор на действията срещу пандемията Накман Аш нареди в понеделник да се подготвят отново центрове за тестване в цялата страна.

Министърът на здравеопазването Ницан Хоровиц обяви също в понеделник, че Израел ще наложи големи глоби за израелци, които пътуват до страни, за които има наложена забрана. Новите разпоредби трябва да влязат в сила през следващите дни.

"Докато все още ситуацията в Израел е различна от останалата част на света, трябва да направим всичко необходимо, за да ограничим разпространението на мутацията“, каза Хоровиц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки