Инфекционист: Има опасност да възникне епидемия от морбили

OFFNews 04 октомври 2023 в 10:39 751 0

д-р Трифон Вълков

Снимка Скрийншот

д-р Трифон Вълков

Едва около 85% от населението е с ваксинационно покритие за морбили. За да не се допусне епидемия, трябва да е над 95%, каза инфекционистът д-р Трифон Вълков.

„Морбили е изключително заразна инфекция. Ваксината е комбинирана. Понякога има медицински случаи, когато човек не може да бъде ваксиниран. Но когато в обществото има предпоставка да се развие пандемия заради хора, които по собствено решение не искат да се ваксинират, страдат и другите”, заяви той.

По думите му морбилито се предава лесно, високозаразна инфекция е, а усложненията не са леки и безопасни. "Последната голяма епидемия от морбили е през 2009-2011 г., в страната са се заразили близо 25 000 човека. Смъртността е около 25 човека, но това са основно деца”, обясни той.

Д-р Вълков коментира и новите ръст на COVID случаите.

Новите варианти, които се наблюдават, непрекъснато придобиват мутации, които им дават възможност да заобикалят имунния отговор, придобит след преболедуване или ваксинация, обясни д-р Трифон Вълков и допълни - Има хора, които няколко пъти са се срещали с COVID. Преболедувайки от конкретните варианти, ние изработваме имунитет и той ни пази от този вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!