Ексклузивно Тежка катастрофа на сръбски автобус с деца на АМ Тракия: има ранени

Има риск маймунската шарка да се разпространи сред бременните жени и децата

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2022 в 08:40 981 1

Тедрос Аданом Гебрейесус

Снимка Getty Images

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален секретар на СЗО

"Загрижен съм за трайното предаване на вируса на маймунската шарка, тъй като това предполага, че той се е установил и може да премине към високорискови групи, включително деца, хора със слаба имунна система и бременни жени", заяви генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Миналата седмицата мнозинството от комитета за извънредни ситуации, съставен от независими експерти, гласува против обявяването на "международна спешна ситуация в общественото здраве", което е и най-високото ниво на тревога на СЗО. Това няма да има непосредствени практически последици, но ще привлече още по-силно вниманието на властите по света към проблема и би трябвало да доведе до още по-сериозни усилия за ограничаването му.

Докато от комитета бяха против обявяването на извънредна ситуация, това не остави съмнение, че ситуацията е сериозна, заяви Тедрос. Той добави, че 11 от независимите експерти са били против обявяването на извънредна ситуация, докато трима са били съгласни.

"Те ме посъветваха да ги свикам отново по най-бързия начин в зависимост от развитието на ситуацията, което и ще направя", заяви той.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията ежедневно публикуват статистика на докладваните случаи през тази година в страните извън Африка, където маймунската шарка се е появявала и преди.

Към 28-ми юни от центъра са регистрирали над 4700 случая на маймунската шарка в тези страни. Освен това има и около 60 случая в африканските страни, където и преди е имало огнища на заразата.

В началото на юни от СЗО съобщиха за повече от 1500 съмнителни случаи в страните извън Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови