Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гватемала платила 80 млн. долара на Русия за 8 млн. дози ваксини, които не получила

OFFNews 30 юни 2021 в 12:18 1923 0

Снимка Pixabay

Гватемала е платила на Русия около 80 милиона долара за ваксини "Спутник V" срещу COVID-19, но не ги е получила. Днес здравният министър на централноамериканската държава поиска публично Русия да върне парите, съобщава "Ройтерс".

Правителството на президента Алехандро Джаматей предплатило в началото на април за 8 милиона дози. Досега е получило само 150 000 от тях, съобщава правителството, цитирано от "Ройтерс". На фона на липсващите ваксини разпространението на коронавирусната инфекция в страната достига пик.

В тази връзка министърът заяви, че Гватемала е предоставила на Руския фонд за директни инвестиции, който е отговорен пласирането на ваксините зад граница, 20 дни, за да достави договорените количества. В отговор говорител на фонда заяви, че доставката на ваксините ще достигне Гватемала "скоро".

"Планирано е друг самолет със "Спутник V" да пристигне в Гватемала тази седмица, следващият ще пристигне в началото на идната седмица, за да се изпълни задължението по договора", обещава Глеб Брянски - директор за специалните проекти на фонда - изявление, разпространено писмено.

Руският президент разтръби за ваксината "Спутник V" по света - напомня "Ройтерс". През март той заяви, че страната е сключила споразумение за производството на "стотици милиони дози", предназначени за други държави. Но Русия е произвела само малка част от заявеното, а то е много под произвежданите месечно ваксини от "Пфайзер" и "Астра Зенека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews