Quantcast

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ботулиновият токсин е изключително опасен, бъдете внимателни при подготовката на домашни консерви

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2019 в 13:10 1626 0

Заболяването ботулизъм е познато от дълбока древност. При него има засягане на нервната система с нервно-паралитични прояви. „Причинителят е бактерий, който има способността да образува спори – вегетативните форми отделят екзотоксин, който е най-известната отрова. В 1 грам от ботулиновия токсин се съдържат 34 милиарда дози за бели мишки.

Изключително опасен токсин, който неслучайно е в арсенала на биологичното оръжие. Проблемът за хората идва от домашно консервирани храни – месни, плодови, зеленчукови, мед, риба, ако тези продукти не са достатъчно добре термично обработени, не са добре измити и почистени. Консумирайки такива продукти, без видими причини, може да се развие болестта.“ – това заяви д-р Магдалена Баймакова главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София пред БНР.

Хранителният ботулизъм е най-честата форма при консумация на храна, в която попада количество токсин. Симптомите в началото са общи и неспецифични – краткотрайна диария, температура. Проблем, който впоследствие се развива са т.нар. паралитични прояви, най-често на лицето – пада единия клепач, възможно е и двустранно, двойно виждане, нарушения във фокусирането, засягане на говора, промени в гласа, в слюноотделянето. Засяга се раменния пояс, мускулатурата на гръдния кош, постепенно може да се развие парализа на дихателната мускулатура и да се стигне смърт.

„Познати са и други форми – т.нар. кърмачески ботулизъм. Категорично на бебетата до 1 г. не трябва да се предлага мед, защото той може да съдържа спори. При тях също симптомите са много неспецифични – забелязва се отпадналост, слабост, дори може да настъпи и внезапна смърт“ – предупреди д-р Баймакова.

Специалистът от ВМА определи като трудно лечението на ботулизма. То е свързано с т.нар. имунотерапия с противоботулинов серум, което е единственото ефективно лечение. Оздравителният период е продължителен.

Д-р Магдалена Баймакова препоръча да не се неглижира подготовката при консервиране на меса. Да бъдат добре стерилизирани, при отварянето им отново да бъдат термично обработени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !