Епидемиолог: Мерките трябва да се върнат преди да е станало късно

OFFNews 05 март 2021 в 09:57 3802 0

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви по Нова телевизия д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Според него правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

Устойчиво нарастване на смъртните случаи

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално за разлика от предишните седмици”, каза още д-р Марков.

Според него опитът от отминалото лято показва, че топлото време не влияе на брой на новозаразените, важно е какви ограничителни мерки ще се прилагат. 

Ще проработят ли локалните мерки

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Новите варианти на вируса и ваксините срещу COVID-19

Все още много въпроси свързани с лечението на инфекцията са без отговори смята д-р Марков и поясни, че до момента няма ясно и конкретно лечение на коронавирусната инфекция. По повод новината за нов, нигерийски вариант на вируса епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Д-р Марков каза още, че ваксините действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За разпространението на инфекцията в България е определящо къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни д-р Марков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!