Епидемично разпространение на грипа към 15.01., пикът - след 10.02.2020 г.

OFFNews 30 декември 2019 в 16:58 9550 0

Епидемичното разпространение на грипа у нас се очаква в средата на януари, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР. Пикът ще е през втората или третата седмица на февруари.

Миналата седмица бе съобщено за два случая на грип в София, пациентите са деца на 7 и 13 г., които бяха приети в Първа клиника на Инфекциозна болница. Децата вече са добре. Преди тях имаше и друг случай на грип.

"Интересното беше, че доказаните в София случаи са от група А грип, това е H3. Той е фактически аналог на ваксиналния щам "Канзас", който е в тазгодишната грипна ваксина", заяви пред БНР директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"В Европа случаите тази година се забавиха. 10 държави имат слабо епидемично разпространение на грип. Останалите имат единични случаи. За нашата страна може да кажем, че има доказани първи случаи на грип, но няма епидемично разпространение. Същото е положението в столичния град", допълни той.

"Случаите на остри респираторни заболявания са с 21% по-малко от декември 2018 г. В момента най-много случаи на респираторни заболявания, но не грип, има в област Ямбол, следват областите Хасково, Пазарджик и Бургас. Вирусите, които доминират в столицата, са характерни за есента - респираторни и парагрипни вируси, които протичат по-леко", съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

В САЩ още преди три седмици 24 щата бяха под епидемична ситуация, защото грипът беше от група B и не се лекува с лекарствените средства, които помагат за останалите вируси. При него симптомите са висока температурата, болки в ставите и мускулите.

По данни от последната седмица на Националната референтна лаборатория има много случаи на парагрипен вирус, който е характерен за есента. Все още има много случаи на риновируси, което е "малко обезпокояващо, защото тези вируси се предават чрез мръсни ръце".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови