ЕК няма да подновява договорите за ваксини с Астра Зенека и Джонсън и Джонсън

OFFNews 14 април 2021 в 13:03 3045 0

Европейската комисия реши да не подновява договорите за ваксини срещу COVID-19 с компании като "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън". Това съобщава италианският всекидневник "Ла Стампа", позовавайки се на източник от италианското здравно министерство.

"Европейската комисия, в съгласие с лидерите на много страни на ЕС, реши, че договорите с компаниите, произвеждащи (вирусни векторни) ваксини, които са валидни за текущата година, няма да бъдат подновени при изтичането им", пише вестникът, цитиран от Ройтерс.

Той добавя, че Брюксел по-скоро ще се съсредоточи върху ваксините за COVID-19, използващи иРНК технология като "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

Европейската комисия търси разяснения от "Джонсън и Джонсън" относно "напълно неочакваното" съобщение на компанията за закъснения при доставките на ваксини за ЕС, заявява представител на ЕС пред Ройтерс.

Междувременно Южна Африка стана втората държава, след САЩ, която спря поставянето на еднодозовата ваксина на "Янсен" (Джонсън и Джонсън). Причината са докладваните редки случаи на тромбоза. ЕМА вече проверява ефектите на „Янсен“.

Американските здравни власти препоръчаха временно спиране на препарата, докато стане ясно дали тромбозите са страничен ефект след поставянето му. До момента са регистрирани шест случая от поставени над 6 800 000 дози. Всички те са при жени между 18 и 48 години.

Според предварителното споразумение на ЕК с "Астра Зенека", сключено през август 2020 г., на страните от ЕС трябваше да бъдат доставени 300 милиона дози от ваксината с опция за закупуване на още 100 милиона дози. 

Аналогично споразумение на еврокомисията с "Джонсън и Джонсън" включва закупуване на ваксини за 200 милиона души с опция за още 200 милиона души. 

В Европа доставките на ваксината на "Джонсън и Джонсън" се отлагат. По предварителен график утре у нас трябваше да пристигнат 14 400 дози. 

На този етап от еврокомисията се въздържат от официален коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!