ЕК: Не очакваме ваксинациите срещу COVID-19 в ЕС да започнат преди края на годината

OFFNews 02 декември 2020 в 15:59 1780 0

Снимка Wikipedia

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис днес заяви, че ваксинацията срещу коронавирус в страните от Съюза може да започне в началото на следващата година, предава БТА. 

През ноември Европейската комисия заяви, че е възможно първите ваксини да достигнат до европейците още преди края на годината, а много държави обещаха началото на ваксинациите да бъде още преди Коледа. След заседанието на европейските здравни министри обаче Кириакидис отхвърли тази възможност.

Вчера Европейската агенция по лекарствата съобщи, че заседанието за одобрение на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" ще се проведе на 29 декември, а възможна дата за одобрение на ваксината на "Модерна" е 12 януари, което прави и неизпълними обещанията на редица правителства за ваксинации още тази година.

Стела Кириакидис заяви:

"Гражданите имат нужда от ясна информация за ваксините, за да могат да вземат информирано решение."

Тя допълни, че е необходимо да има ясен график за отпадане на въведените противоепидемични ограничения.

Кириакидис обаче призова за спазване мерките срещу разпространението на заразата по предстоящите празници и в следващите месеци, както и че "на всеки 17 секунди в Европа умира човек от COVID-19, а всеки ден 5000 европейски семейства губят свой близък от новата болест."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови