Е-рецептите се издават официално от днес - неофициално след Нова година

Пациентите ще диктуват трите имена и ЕГН в аптеката

OFFNews 18 декември 2020 в 09:39 1266 0

Снимка Архив

От днес трябва да започне официалното издаване на еелектронни рецепти. Системата обаче ще заработи активно след Нова година. Първоначално електронният вариант ще е алтернатива на хартиените рецепти, каза по Нова телевизия главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

По думите му все още не всяка аптека ще може да работи с е-рецепти. Това ще стане на по-късен етап. Причината е в софтуерите, тъй като е нужно технологично време, за да се адаптират. 

Личните лекари ще могат да издават е-рецепти, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона или по вайбър и други подобни канали – без да ги преглеждат в кабинета си. Така ще се намали струпването на хора в коридорите на поликлиниките. 

Пациентите ще могат да получат изписаните от личния им лекар медикаменти, като продиктуват в аптеката трите си имена и ЕГН. 

„За вас като пациенти не би трябвало нищо да се промени – отивате на лекар, той прави съответното предписание и го въвежда в Националната здравна информационна система”, коментира Димитър Маринов.

Той припомни, че фармацевтът има право да предложи по-евтин генеричен продукт вместо предписания от лекаря или да коригира дозата на лекарството след консултация с него.

Според Маринов ползването на мобилно приложение е вариант при домашно посещение, когато след преглед лекуващият лекар ще може веднага да въведе предписаните лекарства в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!