Доц. Стаевска: Пациент поиска бележка, че е алергичен към всичко, за да не се ваксинира

OFFNews 08 декември 2021 в 11:14 3298 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

"Пациент поиска да му напиша бележка, че е алергичен към всичко, за да не си постави ваксина. Когато му казах, че това е невъзможно, но все пак ще го тествам за всичко, той отказа и си тръгна", коментира по БНР доц. доц. Мария Стаевска, началник клиника по Клинична алергология към УМБАЛ “Александровска”.

Хроничните и автоимунни болести като хроничната уртикария не са противопоказания за ваксиниране, посочи алерголожката. Според нея децата над 3-годишна възраст спокойно могат да се ваксинират и тя чака това разрешение и за България, за да ваксинира внучето си.

Доц. Стаевска отново обърна внимание на действието на дезинфектантите при алергични пациенти:

"Честото използване на дезинфектанти не е безопасно. Това са дразнещи токсични субстанции, като тези на хлорна основа. Силно влошават пациентите с астма и тези с по-възбудими дихателни пътища. Стига се до конюнктивити, дразнене на лигавици и кожа", посочи тя и уточни: Дезинфектантите по-скоро водят не до алергични, а до иритативни състояния - дразнене на дихателни пътища, на очите, на лигавицата. В клиниката ние работим с такива състояния като свръхвъзбудимостта на дихателните пътища. И също ги лекуваме." 

Доц Мария Стаевска съобщи, че при тях се правят и шест вида проби за тест за алергии към COVID ваксините. Това е алгоритъм на оценка за риска от реакция, разработен от Дружеството по алергология. В момента има голям интерес от хората към тях и тестът се прави активно, каза алерголожката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !