Доц. Петър Атанасов от Пирогов: Щяхме да спасим повече хора, ако не бяха лекувани по телефона

OFFNews 28 април 2020 в 08:19 43268 3

Началникът на Клиниката по вътрешни болести в Пирогов доц. д-р Петър Атанасов разкритикува препоръките хората да бъдат съветвани от личните си лекари по телефона при съмнения за COVID-19.

"Индиректно пациент не се лекува. Това се учи още в първи курс. Пациентът трябва да дойде навреме - колкото по-навреме, толкова по-навреме. Имаме пациенти над 80 години, които са се излекували и не сме допуснали интубация и усложнения", каза медикът в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Щяхме да спасим повече хора, ако бяха дошли навреме", добави той.

Според него забавеният болничен прием е довел до редица усложнения.

"Шансовете при интубиране на възрастни пациенти със съпътстващи заболявания не са добри. Въпросът е да не допуснем състояние, което да го налага", посочи доц Атанасов.

„Над 150 са пациентите със симптоматика на коронавирус при нас. Наблюдавайки динамиката, може би в средата на другия месец те ще достигнат до 200. Около 100 от тях са с доказана положителна PCR проба“, коментира още той.

„Починалите в „Пирогов“ са между 15 и 20. Мога съвсем отговорно да заявя, че 1/3 от тях по нещастна случайност са PCR положителни, а клиничната картина изобщо не корелира с този тип инфекция и основното усложнение, което най-често води до смърт. Това са пациенти, които са починали от предходните си заболявания“, каза доц. д-р Петър Атанасов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

28.04 2020 в 20:34

О! Дойдохме си на думата!
Е това трябва да се чува, вместо дебелашките изцепки на борисов.
И на няколкото още, очевидни специалисти по такива неща. По точно това, очевидно в днешния ни свят няма.
Прилично впечатление от налудните пресконференции прави само това, че няколко души от тоя щаб започнаха да говорят като нормални професори, а не като слабоумни чиновници. А "въпросите" на журналюгите са все по-неадекватни. И все по-кухненско - чиновнически. Обратното на това, което е естествено, да кажем така.

10372

2

elbarbudo

28.04 2020 в 20:11

Адът идва! Абе къде се покриха плъховете форумни дето квичаха на умряло? Отмениха им нарежданията да всяват паника и страх?

5712

1

tough

28.04 2020 в 09:58

Така ще е, като нямаме телемедицина.
 
X

Да помогнем на украинските деца!