Доц. Околийски, СЗО: Липсата на комуникация с хората поражда недоверие в мерките

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2020 в 09:10 1369 0

"Напоследък се наблюдава липса на комуникация с хората. Това от теоретическа и от практическа гледна точка води до повишено недоверие към противоепидемичните мерки", заяви по БНТ доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България.

СЗО има много ясни предписания как се разхлабват мерки - това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска - обществото да бъде въвлечено в дискусия защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно, коментира доцентът.

Според него трябва да има непрестанен разговор, диалог. "Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се използва като аргумент за отварянето на нощните заведения, че така и така хората влизат в по-интензивен контакт един с друг, не е особено валидно, защото в нощните заведения особено след едно определено време човек занемарява даже да е имал някаква идея за протективно поведение и всъщност по този начин не се помага на борбата с COVID-19", категоричен беше доц. Околийски.

Скептицизмът у хората той си обяснява на първо място с неслучващата се комуникация на риска, и второ: с умората в хората и търсенето на изход от цялата тази ситуация, пренасищането с послания, с усилия.

"Много хора погрешно си помислиха, че с идването на лятото вирусът ще изчезне, а се случва точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото съзнание. Може би най-лошото предстои, затова СЗО се опитва по рационален начин да сподели тази информация с хората, но се сблъсква с желанието вече всичко да е минало", коментира доцентът.

Според него, това е пожелателно мислене и ефектът му е, че в много страни от балканския регион, например, в Западните Балкани има много интензивно увеличаване на новодиагностицираните, но това се разгръща най-вече в САЩ и Латинска Америка, където за последната седмица случаите са се увеличили с 50%.

Той каза още, че винаги ще има хора, които спазват мерките, и други, които подценяват риска, особено млади хора, които мислят, че ще прекарат заболяването по-леко, но забравят, че прибирайки се вкъщи, се срещат с по-възрастните си роднини и ги вкарват в един много голям риск.

Доц. Околийски предупреди, че есента се очаква и сезонен грип, и населението трябва да се ваксинира. Според него ваксинацията срещу сезонния грип ще помогне в борбата с коронавируса. Освен ваксинирането - борбата с другите заболявания, спирането на тютюнопушенето и опазването на чистия въздух също биха спомогнали, каза представителят на СЗО в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови