Доц. Околийски: При най-малки съмнения за COVID-19 децата не бива да бъдат пускани на училище

OFFNews 27 август 2020 в 09:17 3068 0

Снимка Архив

СЗО препоръчва при най-малки съмнения за COVID-19 детето да не бъде пускано на училище. Новата учебна година да започне при спазване на всички противоепидемични мерки. Това каза по БНТ представителят на организцията у нас доц. Михаил Околийски.

Той уточни, че спазването на дистанция е особено важно, децата не трябва се смесват като потоци, а учениците над 12 години е препоръчително да са с маски.

Училищното ръководство трябва да прецени дали да се носи маска в час. Дистанционната форма трябва да е краен случай, каза доц. Околийски.

"Но най-вероятно маските няма да се носят в час, по-скоро от учители в напреднала възраст. Най-важното е да се предпазят децата с хронични заболявания, тежка форма на диабет", допълни той.

Според него безопасното училище предполага намирането на най-добрия интерес за децата и учителите, така че да не се загуби достъпът до качествено образование. Дистанционната форма да е в краен случай.

"Децата биха били по-уязвими към ранни сексуални контакти, алкохол, стрес при липса на контакти с връстниците си. От друга страна, загубата на рутина, като това да подготвяш раницата си за училище, изолира детето от околния свят", коментира Околийски.

Важно е максимално рано хората да се ваксинират срещу сезонния грип, каза още представителят на СЗО у нас. Той съобщи, че ваксиналното покритие в страната е едно от най-ниските в Европа, около 3-4%.

"Д-р Тедрос спомена, че имаме шанс като човешки род да се справим с пандемията до края на 2021 г., ако стигнем до създаването на ваксина. Тя трябва да бъде достояние на хората по целия свят. СЗО прави всички усилия всички страни да имат достъп до нея. Ваксината трябва да е безплатна и хората да имат готовност да си я сложат", добави още доц. Околийски.

"Коронавирусът губи от своята мощ, но в момента сме свидетели на липсата на внимание и формално спазване на правилата", заяви представляващият Световната здравна организация в България и допълни, че е достатъчо да се спазват съществуващите мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови