Доц. Наталия Гломб: Не се предоверявайте на антигенните тестове

OFFNews 20 януари 2022 в 10:58 1436 0

Снимка Архив

Не се предоверявайте на антигенните тестове. Те закъсняват с позитивирането на инфекцията и могат да дадат фалшивоотрицателен резултат, каза по Нова телевизия доц. Наталия Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитирайки изследване за чувствителността на PCR и антигенните тестове.

По думите на доц. Гломб Омикрон вече доминира в страната. Тя не коментира какви мерки трябва да бъдат наложени при нивата на заболеваемост в момента с аргумента, че това е по-скоро политически въпрос. Свалянето на забраните за носене на маска и ваксинационните паспорти във Великобритания според нея са резултат от високото ваксинационно покритие - 60% от възрастното население е с трета доза, с бустер са и 90% от хората над 60-годишна възраст, посочи тя.

Колко опасен е Омикрон?

"Не бива да омаловажаваме Омикрон. Дай Боже, пандемията да върви към ендемичност, това е нормален ход, но днес има почти 100 души загубили живота си. Огорчена съм от неуважението към смъртта у нас. Когато имаме оръжия като ваксините срещу тази болест е добре да сме максимално въоръжени. По-добре да предпазваме от нещо отколкото да лекуваме", каза вирусоложката.

Според нея сравнението с Южна Африка, където за първи път беше открит вариантът, не е релевантно.

"Република Южна Африка е млада нация и около 80% процента от населението ѝ се е срещнало с вируса при предишните вълни. COVID-19 е по-опасен за възрастните хора. Макар че при Омикрон данните се различават. В САЩ всеки 5 заразен с новия вариант е под 18 години, 20% от новозаразените са деца, което ще натовари детските болници. Надяваме се на леко протичане, но все още всичко е областта на прогнозите и надеждите", каза доц. Наталия Гломб.

Доц. Наталия Гломб предположи, че няма да се пристъпи към поставяне на 4-5-или 6-та доза, а ще се прилагат нови, адаптирани ваксини. В момента и двете компании, които произвеждат РНК ваксини, работят по адаптирани варианти, които вероятно ще могат да се поставят през март или април. Работи се и по създаване на панкоронавирусна ваксина, както и по комбинирана срещу грип и коронавирус, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови