Доц. Кунчев: Ако продължаваме да бъдем медицинското гето на Европа, ще има последици

Янка Петкова 05 октомври 2021 в 12:55 3870 2

Снимка Архив/БТА

"Плащаме много висока цена и даваме много жертви в пандемията. Досега основният проблем е медицинският, но ще последват социални и политически международни проблеми, ако България продължава да бъде медицинското гето на Европа с най-ниско ниво на ваксинационно покритие срещу COVID -19."

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на конференцията „Лекарите, на които вярваме“, организирана от „24 часа“.

Според него човечеството ще преживее и тази криза, въпросът е ние каква цена ще платим:

"Правим се на много умни и демократични. Опитахме се да въведем най-елементарни мерки – сертификат, за да влезеш в заведение, но това се възприе като медицински фашизъм. Не бива да забравяме, че освен права, всеки и има и задължения и едно от тях е да пази останалите. От правна и морална гледна точка няма никаква основания за атака към мерките, затова са абсолютно неразбираеми реакциите срещу тях. Все пак мисля, че българите, които разсъждават разумно, са повече от вресливите, обикалящи медиите хора, които воюват със здравните власти", каза главният здравен инспектор.

В подкрепа на твърдението си, че Европа "ни наблюдава" той цитира разговор с кореспондент на в. "Монд". По думите на Кунчев, журналистът съвсем точно е очертал основната причина за ниския процент имунизирани срещу вируса у нас: "Вашите политици не припознават това като основен проблем".

Според Кунчев има нужда от професионална имунизационна кампания, която да се организира от възможно най-добрите специалисти. 

"Нещата са пределно ясни, но ние обръщаме всичко с главата надолу. При 6 млрд. поставени дози ние се чудим дали не е рано да пробваме и дали няма странични реакции", коментира епидемиологът.

Преди началото на форума, пред журналисти той посочи, че страната навлиза в най-активната фаза на четвъртата вълна на COVID-19, и уточни, че очакванията му са, че през октомври ще се достигнат върхови стойности на заболеваемост. 

"Не сме в много бурен ръст, какъвто се наблюдава в Румъния и Унгария, но очевидно не сме и в платото, което очаквахме, така че през този месец ще стигнем максимални нива и след това се очаква да има нормализиране", посочи още той.

Противоепидемичните мерки и сега са налице, като след Габрово, и в Русе се предприемат локални мерки, каза още Кунчев. По думите му не е изненадващо, че нараства броят на заболелите деца, тъй като циркулацията, която е налице в обществото, ще се принесе и в училищата.

Според главния здравен инспектор разпространението на вируса сред учениците е по-ниско.

"Продължават да се получават потвърждения за това, че "Делта" заразява ниските възрасти и по-лесно се предава, заради което нараства и броят на заразените. Като протичане не е чак толкова по-тежко, а по-скоро засяга повече хора. Места в болниците все още има, дори в най-засегнатите региони заетостта е 70-80%, увери Кунчев. Засега няма отказ или невъзможност за настаняване на болни, добави още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

05.10 2021 в 17:25

Кунчев, като гледам гетата не се обезлюдиха, пък не спазват никакви мерки.
Явно там е постигнат колективен имунитет, още миналата година!


4164

3

Egocentric Eccentric

05.10 2021 в 14:24

На 14-дневна база, в ЕС, България в момента по брой смъртни случаи на 100,000 души е на стабилното първо място с 139.11.

На второ място е Румъния с ПОЧТИ ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО: 73.15.

За това е виновен Стойчо Кацаров.