Доц. Ангел Кунчев: До 1% са децата, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински показания

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2019 в 10:02 1334 1

Снимка Архив

Между половин и 1 % са децата, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Единственият начин да бъдат предпазени е да им се осигури среда от имунизирани, в която причинителят не може да стигне до тях.

Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по БНТ, в коментар за решението на Сливенския съд, който позволи на неимунизирано дете да посещава детска градина. Детето е с непоставени ваксини заради антиваксърската позиция на родителите си.

Бащата, отец Евгений Янакиев, обясни пред журналисти вчера, че след поставяне на ваксина едно от 9-те му деца имало „необичайни“ реакции, затова решили да не подлагат на имунизации по-малките две деца.

Д-р Кунчев подчерта, че в полза на ваксините са фактите и цялата съвкупност от наблюдения години наред. Той се съгласи, че има странични ефекти при всяко лекарство, но те са най-малко при ваксините.

По думите на главния инспектор много малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не могат да изработят пълноценен имунитет.

Той допълни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непрекъснато има от съседни на нас държави. От четири седмици не е имало нови случаи на морбили в София и областта. Има отделни случаи в Монтана и Пазарджик.

След епидемията от морбили много семейства са решили да имунизират децата си, за да ги предпазят, каза още главният държавен здравен инспектор.

Междувременно вчера от Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен съобщиха, че ще обжалват на следваща инстанция решението на Административния съд в Сливен. МЗ и РЗИ са ответна страна в производствата пред Комисията за защита от дискриминация и Административния съд в Сливен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

NelSun

07.11 2019 в 13:38

За сметка на това процентът на децата, които не могат да бъдат ваксинирани, заради лудостта на родителите им е много по-голям!