До дни страната влиза в оранжевата зона, няма пари за компенсации на бизнеса и медиците на първа линия

Ако депутатите не актуализират бюджета, ще имам затруднения дори при снабдяването с лекарства, каза министър Кацаров

OFFNews 11 август 2021 в 08:08 7043 0

Снимка БТА, архив

България ще навлезе в „оранжевата зона” по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки.

Това заяви служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по Нова тв. Не могат да ме упрекнат, че насаждам страх, нито дискриминация към който и да е бранш, мерките в плана са за всички събития на закрито, не само за барове и дискотеки, коментира той по повод предвидените днес протести от туристическия бизнес. 

Ако не се направи актуализация на бюджета, не могат да бъдат изплатени обезщетения на ограничените бизнеси, няма пари и за медиците на първа линия, подчерта министър Кацаров. По думите му няма пари за мерките за подпомагане, средствата са изчерпани, не само в здравното министерство. Всичките ни усилия да съставим план за противодействие на новата вълна на коронавируса отиват на кино, каза още Кацаров. 

Ще срещнем затруднения дори при снабдяването с лекарства, заяви министърът. 

Максималният капацитет на болниците е около 10 000 легла. Аз не искам да затварям никого, но тези хора, които сега не искат затваряне, утре ще ме попитат "Защо няма места в болниците", обясни Стойчо Кацаров. Той подчерта, че единственото оръжие срещу COVID-19, са ваксините. 

Реално без 1000 лева според новата методика ще останат тези, които нямат досег с болни, търси се по-справедливо решение за изплащане на парите за работа на първа линия, коментира министърът протестите на работещи в Спешна помощ в София. 

Кацаров коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. „Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не”, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови