Директори на болници в Пловдив към президента: COVID леглата се изчерпват, няма персонал

OFFNews 28 октомври 2021 в 16:29 2367 1

Липсва достатъчно медицински персонал, а свободните места в болниците са на изчерпване. Това съобщиха директорите на лечебни заведения от област Пловдив по време на срещата си с президента Румен Радев, съобщиха прессекретариата на държавния глава.

Медиците се обявиха против пълния локдаун и призоваха за спазване на противоепидемичните мерки.

Решенията на здравната криза трябва да се взимат на базата на медицинската експертиза. Нужен е консенсус между здравните специалисти, подчерта президентът.

Участниците в срещата се обявиха за дългосрочни решения и укрепване на капацитета на системата на здравеопазване.

Сред акцентите в разговора между президента и медицинските специалисти бе и необходимостта от преустановяване на политическите спекулации в борбата с епидемията.

"Изходът от здравната криза изисква да се постигне консенсус преди всичко между експертите“, подчерта президентът Румен Радев.

Директори на лечебни заведения споделиха мнението, че недоверието на голяма част от хората към здравните мерки се дължи това, че през последните години профилактиката и превенцията са оставени на заден план и липсват култура и навици за това всеки да обръща внимание на здравето си, а вместо това хората често реагират в последния момент.

В срещата участие взеха и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, директорът на РЗИ – Пловдив Сийка Димчева и председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews