Дезинфектанти на свършване: здравното министерство търси откъде да се запаси

OFFNews 27 февруари 2020 в 07:04 4547 0

Дезинфектантите на спиртна основа са на свършване, а при някои търговци, включително онлайн, те са свършили, съобщи търговец на такива продукти пред OFFNews. 

Те отдават засиленото пазаруване на опасенията, свързани с коронавируса, въпреки че у нас няма случай на регистриран болен от Covid-19.

Хората търсят също дезинфекциращи гелове и мокри кърпички.

Големите фирми купуват всякакви разфасовки дезинфектант, като дори не се интересуват от цената, заяви онлайн търговец.

Сред търсещите дезинфектанти към вчерашния ден са били и от Министерството на здравеопазването, и от президентството. От МЗ потвърдиха и обясниха, че имат налични количества, но трябва да подсигурят и предстоящите нужди от такива продукти.

Президентството е търсило дезинфектант на спиртна основа и то в голямо количество, разказа онлайн търговецът. 

Паралелно със засиленото търсене от потребителите са неприятно изненадани от новите цени. При твърде дефицитните от последните седмици хирургически маски за лице то е от 10-12 ст., колкото струваше преди месеци, до 80 ст., за колкото вчера читател намери маска в аптека в Перник. В София дори и по складовете няма, а на въпрос кога се очаква доставка, аптекарите вдигат рамене и казват, че идват от "родината" на коронавируса Китай, че недостигът не е само в България и че когато дойде някакво количество, то се разпределя с приоритет между болниците.

Един от най-големите производители на дезинфектант в България има поръчки за седмици напред, а количеството е ограничено. 

Безконтактните термометри за измерване на телесна температура също са в недостиг, а причината е, че се произвеждат в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!