Делтакрон ще има и у нас, вълните на заразата се сливат

OFFNews 09 януари 2022 в 08:55 7476 5

Снимка БТА архив

Делтакрон скоро ще има и у нас. Ние и в момента сме в делтакрон – със сигурност двата варианта се състезават у нас. Не е ясно и какъв процент от новата вълна се дължи на омикрона и какъв на делта, заяви той. Защото четвъртата намаля само до 1/3 от пика си и веднага започна новата. 

Това заяви депутатът д-р Александър Симидчиев по БНТ. По думите му не може да се каже със сигурност в момента дали Омикрон ще преминава по-леко сред българите, защото условията в страната ни са различни от тези в държавите, където вече има натрупани данни. В Дания здравеопазването е на много високо ниво, в Южна Африка средната възраст е много по-ниска, нивото на ваксинацията във Великобритания е по-високо, обясни пулмологът. 

Д-р Симидчиев подчерта, че ваксините и бустерната доза, намаляват със 70% броят на хората, които влизат в болници, а смъртността - с 90%.

Според него зеленият сертификат работи в две направления - управление на риска, и второ - като подтиква хората към доброволно ваксиниране.

Ако Омикрон влезе в парламента, съществува вероятност да се блокира законодателният процес. Да, депутатите могат да участват в заседанията дистанционно, ако са карантинирани, но ако боледуването е по-тежко - няма как. Какво правим ако 30% от хората в Спешна помощ се разболеят? А ако 30 на сто от шофьорите в градския транспорт не могат да отидат на работа? Управлението на риска е въпрос на национална сигурност, обясни д-р Симидчиев. 

Ваксините не са 100% ефикасни, но снишават със 60% трансмисията", обясни още той. 

Медикът изрази личното си мнение, че за да бъде овладян Омикрон, ще трябва не 70, а 90% от хората да са ваксинирани или преболедували след зараза с новия вариант на коронавируса. 

Над 3000 новозаразени в неделя е много високо число, надявам се във вторник, когато се допълват цифрите с неотчетените през уикенда, да са под 10 000, каза още д-р Симидчиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

09.01 2022 в 17:14

Лошото е, че хората с имунитет, който единствен ограничава разпространението на вирусът - този на преболедувалите - са дискриминирани най-явно. На едните сертификатите са им безсрочни, на другите - 6 месеца... Това ако не е задължителна ваксинация, здраве му кажи. Защо не се предприеха такива мерки при избухването на Чернобил например, задължителни твблетки с йод да кажем, или задължително стоене по къщите в западна европа? Защо след като последният вариант на настоящият вирус е предвидимо по-слаб, и единствено ще отслабва, понеже колективният имунитет си върши работата - продължава да се говори за ваксинация, а не за преборването с причината за ваксинацията? Защото първото не влияе на разпространението - при 25% ваксинирани, от разболелите се отново 25% са ваксинирани, тоест едното не влияе на другото... Защо ще се ваксинират деца, които не боледуват, коя е целта - ваксинацията или преборването със причината за нея? Ако някой може да разлисти тези противоречия и да обори същи толкова научно всички аргументи против ваксинацията, които са поне три групи аргументи, до тогава ще се поляризираме и ще се лаем без да се отвори шанс за диалог. Масова лудост и недалновидност, която част от хората отказват да запитат, и която води д нещо къде по-зловещо от този вирус,

2000

1

clinical

09.01 2022 в 12:37

"В Дания здравеопазването е на много високо ниво, в Южна Африка средната възраст е много по-ниска, нивото на ваксинацията във Великобритания е по-високо, обясни пулмологът." Също така различни са заплатите, цената на бирата и % на дива природа по Натура 2000, но това няма отношение към данните. А те са такива, че вчера излезе изследване, че само 5% от диагностицираните с Омикрон стигат до болница.
Зеленият сертификат беше създаден, за да улеснява пътуването между държавите в ЕС. Поне така пише на официалната страница. Но сега, ако искаш да работиш или ще се бустерираш на всеки три месеца или ще плащаш по два теста на седмица.
И последно - дори с подмененото определение, течностите на Пфайзер и Модерна не отговарят на "ваксина". Мислете, хора!