Дания спира временно ваксинацията с Астра Зенека

OFFNews 11 март 2021 в 13:52 2864 0

Дания временно спира употребата на ваксината срещу COVID-19, произвеждана от "Астра Зенека", след няколко случая на образуване на тромби (кръвни съсиреци) сред ваксинирани, съобщиха здравните власти на страната, цитирани от Ройтерс.

Прилагането на ваксината е спряно за 14 дни, информира "Дойче веле" и добавя, че Исландия също спира употребата на ваксината.

Датските здравни власти не се ангажират с твърдението, че има връзка между ваксината и докладваните случаи на образувани тромби. Датската агенция по лекарствата ще разследва случаите, допълва "Дойче веле", като в разследването ще се включи и Европейската агенция по лекарствата.

"И ние, и Датската агенция по лекарствата трябва да реагираме на съобщения за възможни сериозни нежелани реакции, както от Дания, така и от други европейски страни", заяви в изявление директорът на датския здравен орган Сорен Бростром.

В Австрия се наложи спирането на партида от ваксините на "Астра Зенека" заради докладван смъртен случай след ваксинация, причинен от белодробна емболия. 

Вчера ЕМА съобщи, че 17 държави в Европейския съюз, сред които и България, са получили ваксини от въпросната партида. Според Агенцията засега няма индикации, че ваксината причинява странични реакции, които биха могли да причинят смърт, но европейските експерти ще направят оценка на случаите. Днес на брифинга на НОЩ у нас бе съобщено, че няма докладвани случаи на сериозни реакции към ваксини от въпросната партида.

Освен Австрия още четири държави - Естония, Литва, Латвия и Люксембург - взеха решение да спрат използването на ваксини от тази партида на "Астра Зенека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!