СЗО установи над 300 случая на неизвестен хепатит в 20 страни

Организацията подкрепя хипотезата, че в основата на заболяването е аденовирус

OFFNews Последна промяна на 11 май 2022 в 16:40 701 0

Снимка Getty Images

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е установила 348 вероятни случая на хепатит с неизвестен произход и подкрепя хипотезата за аденовирус, търсейки обяснение за мистериозното заболяване, което засяга предимно деца, предаде Франс прес.

По данни на СЗО тези случаи на хепатит с неизяснен произход са установени в 20 страни. Общо 70 други предполагаеми случая в 13 държави очакват потвърждение чрез тестове.

Само в шест страни са отчетени повече от пет случая. Великобритания обаче съобщава за 160 болни.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

"Постигнат е значителен напредък в по-нататъшното проучване и усъвършенстване на работните хипотези", заяви на пресконференция Филипа Истърбрук от СЗО.

Великобритания е координирала набор от изследвания, отнасящи се до гените на засегнатите деца, имунния им отговор, вируси и други епидемиологични проучвания, допълва Истърбрук.

Първоначално Великобритания уведоми СЗО на 5 април за десет случая на тежък хепатит в Шотландия при деца под 10-годишна възраст.

В САЩ здравните власти съобщиха в петък, че разследват 109 подобни случая, включително пет с летален изход. В Индонезия починаха три деца.

У нас вече изследват проби за новия хепатит

"Към настоящия момент основните хипотези остават тези, свързани с аденовирус, като също така се взема под внимание ролята на Ковид, или като съпътстваща, или като предшестваща инфекция", казва още Филипа Истърбрук.

По думите й тестовете, направени миналата седмица, са потвърдили, че около 70 процента от случаите са положителни за аденовирус, като най-разпространен е подтип 41, който обикновено се свързва с гастроентерит.

Аденовирусите обикновено се разпространяват чрез личен контакт, дихателни капки и повърхности. Известно е, че те причиняват респираторни симптоми, конюнктивит или храносмилателни разстройства.

Тестовете освен това са показали, че около 18 процента от пациентите са били с положителни проби за COVID-19.

Доц. Нина Янчева: И в предишни години е имало случаи на неизвестен хепатит

"Следващата седмица ще се съсредоточим върху серологичните тестове за излагане и инфекции, предшестващи COVID", добавя Истърбрук.

След откриването на първите 169 случая СЗО съобщи, че при нито един от пациентите не са открити вирусите на хепатит A, B, C, D и E.

Повечето пациенти са имали стомашно-чревни симптоми, включително коремна болка, диария и повръщане или жълтеница. Някои случаи са причинили чернодробна недостатъчност и са наложили трансплантация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови