Д-р Маджаров: Парите за медиците не са актуализирани

Според председателя на БЛС съществува реална опасност да няма средства за домашно лечение на пациенти с коронавирус

OFFNews 26 август 2021 в 10:09 1024 0

Снимка Архив

Гласуваните през актуализацията на бюджета средства за здравеопазване няма да стигнат до медиците. Това мнение изрази по БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Той оспори механизма, по който тези средства ще бъдат разпределяни:

„Средствата не са малко – това са 120 милиона. Дори да бяха само 1 лев или 10 000 лева, те би трябвало да бъдат разпределени пропорционално между отделните редове, записани в Закона за здравното осигуряване, като започнем от болнична медицинска помощ и стигнем до лекарствени средства.“

Според Маджаров това е огромна сума в ръцете на няколко души от Надзорния съвет на НЗОК да решават кога и как, на кого да разпределят парите“, което по думите му е безпрецедентно.

Той изрази опасения, че парите няма да достигнат до българските медици, каквото бе официалното становище на съсловната организация оповестено в сряда.

„Това означава, че за нас, медиците, актуализация няма.“

Относно новите амбулаторни процедури за лечение на коронавируса в извънболнични условия д-р Маджаров предупреди:

„Ако се говори, че тази процедура е в извънболничната помощ, би трябвало да се заделят средства и да се запишат още отсега от парламента точно за специализираната и първичната извънболницна медицинска помощ. В противен случай ще се окажем във вариант нова процедура за заплащане със старите средства. Ще стане ясно, че няма пари за нея. Колегите ще трябва работят със средства, предвидени за други хронични заболявания, за профилактичните прегледи, за диспансерните прегледи, но в условията на COVID да им се плаща процедура.“

Иван Маджаров коментира още, че като че ли не се учим от опита си от последната година и половина, а се опитваме да въведем нови неща, „като че ли сме в старта на епидемията“.

Според него COVID зоните и в ДКЦ-тата, и в болниците са се представили много добре по време на предишните вълни на заразата и е трябвало да бъдат ясно подкрепени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!