Д-р Емануил Найденов: Крайно време е истеричната криза от тази пандемия да си отиде

Според данните, които все повече излизат, смъртността на общия фон заразени кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция, твърди лекарят

OFFNews 18 май 2020 в 12:17 44741 5

Крайно време е истеричната криза от тази пандемия да си отиде. Според данните, които все повече излизат, смъртността на общия фон заразени кореспондира с тази на стандартна грипна инфекция, това каза по БНР д-р Емануил Найденов, неврохирург от университетската болница "Св. Иван Рилски", част от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“.  

„Истината е, че има много неизвестни около този вирус. Все повече сведения идват в подкрепа на това, че е сред нас от неизвестно дълго време. Трудно може да се докаже кой от нас се е срещал или не с този вирус, тъй като явно антителата не са задължителен феномен след подобна среща“, коментира той. 

За разлика от големите столични болници, които не са ограничавали своята дейност, в провинцията масово хората са отлагали до животозастрашаващи стадии своята диагностика и лечение, подчерта д-р Найденов.

По думите му вирусът е опасен за хората от рисковите контингенти, при тях смъртността наистина е висока.

"Трябва да се научим кои са рисковите контингенти и кои са наистина ефективните мерки за справянето с подобен тип епидемия, тъй като явно блокирането на държавата не е от тях. Доста от мерките, които се направиха, показаха, че са били с нулев ефект.“

Според д-р Найденов критериите за епидемия като брой заболели по никакъв начин не са изпълнени.

"Бих казал, че е една тренировка за това, което може да се случи наистина с някой потенциално опасен инфекциозен агент. В момента имаме възможност в условията на тренировка да се подготвим за истински бой“, изтъкна неврохирургът.

"Не може да се изказва човек абсолютно за нещо, в което не е сигурен. В медицината абсолютна е само глупостта. Всичко друго е въпрос на доказателства. Докато тези доказателства не излязат, никой не може да каже нищо със сигурност. За момента цифрите, които все повече се появяват, показват, че нещата по-скоро вървят към една стандартна въздушно-капкова инфекция със съответните рискови контингенти“, допълни д-р Емануил Найденов.

Според д-р Найденов това, което срещата ни с коронавируса е показала е, че гръбнакът на здравната ни система са големите държавни лечебни заведения и създаденият през годините дисбаланс сега е проличал в голяма степен.

По думите му сега има нужда от кампания, която да успокои хората. Да им каже, че този вирусен агент и неговите събратя са били с човечеството и в животинския свят като цяло от много, много дълги векове и те няма да си отидат. Просто трябва да се научим да живеем с тях, допълни неврохирургът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

21.05 2020 в 06:01

Да, а тоя д-р Найденов още е млад, работи. Но вече е в силата си. Те рухват към 60, той има още много до там. 4 дни седмично в операционната, неврохиргия, и още толкова просто хленчещи пациенти ...
Току виж, и нещо знае за медицината. Даже изобщо.
Не е работа на случайни лица, да обсъждат тъкмо тогова.

23293

4

Стефан

21.05 2020 в 05:41

По-лесно е да питат някой лекар от мрежата. Който всеки божи ден вижда умиращи пациенти.
А чиновниците - чиновници.
Беше отдавна, сам висях по 20 часа в операционните. Но също имаше чиновници, и партийни секретари, които ми казваха как да работя, и какво да правя.
Няма начин да забравя, как ми умря в ръцете първият, от моя грешка. Той си беше пътник, и медицински не беше моя вина. Но теоретически, сигурно имаше още половин час. Обаче партийната секретарка забрани на склададжийката да ми даде част, която имахме. Понеже имало ред, и не можело да се раздават части след 8:30. Сега на това му казват "процедура". Същото чиновническо безумие.
"Ред да има!" А целесъобразността - вълци я яли.
Някого наскоро съдеха, задето имал в стерилизатора артериални стентове, повече отколкото по счетоводството. А къде да ги има, в случай на не дай боже? Под ръка, естествено, за какво са му в добрините на ББ. И да му ги докара с джипчето-бойколетчето - не стават. Нито ще са стерилни, нито изобщо годни.

10571

3

Hissarion

20.05 2020 в 08:35

Питайте и някой ветеринар как ги чувства нещата и какво му говорят звездите.

23293

2

Стефан

19.05 2020 в 00:38

Пандемия има, очевидно. Само че тя не е медицинска, а геополитическа. Когато става дума за война между Щатите и Китай, работата вече не може да се сведе до пари, нито даже до много пари.
И естествено - до някаква си дребна зараза.

11719

1

Краси

18.05 2020 в 15:58

Не е първият, който съобщава очевидното, че царят е гол. Но ще има все повече хора, при това в световен мащаб, които ще потърсят сметка на тези, които ни вкараха в тази безкрайно скъпа "тренировка".