Д-р Брънзалов: Учим се да играем комар по телевизията, а нямаме кампания за профилактичните прегледи

OFFNews 20 декември 2023 в 10:14 2157 0

Николай Брънзалов

Снимка БГНЕС

д-р Николай Брънзалов

Министерството на здравеопазването чрез медиите трябва да направи мащабна информационна кампания за профилактичните прегледи. Поне за секунди да се напомня на населението, че трябва да свърши това. Учим се да играем комар по телевизията, а нямаме информация за профилактиката, каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на УС на Българския лекарски съюз.

Той бе категоричен, че профилактиката не може да е ангажимент само на личните лекари.

Този, който го е гласувал, ще трябва да измисли алгоритмите, по които това да се популяризира сред пациентите. Ако се остави обхвата само на общопрактикуващите лекари няма да излязат сметките. Има повече изследвания и скрининги в профилактичния пакет. Пациентите остават учудени, колко много изследвания и прегледи са включени, но докторът не може да бъде единствено виновен затова, че пациентите му не си правят профилактични прегледи, каза лекарят.

В коментар за фиктивната профилактика, която се отчита без да е осъществена, той бе категоричен, че контролът трябва да е на пациента.

Най-добрият контрол е от страна на пациента. Когато теглите пари, получавате есемес, че това е станало. Пациентът трябва да бъде информиран чрез системата какво се случва в неговото досие. Трябва да има контролиращ орган, който да следи за тези нарушения. Това не може да е ангажимент на личните лекари, каза д-р Брънзалов.

По повод връщането за гратисен период на хартиените рецепти за антибиотиците лекарят заяви, че "все още има неща, които да се изчистват в системата с е-рецептите". Според него трябва да има прозрачност за целия път на лекарството от влизането му в страната до изписването и продажбата на пациента. "Все още може да се влезе в аптека и без рецепта да се купи каквото и да е лекарство", подчерта той.

Имаме проблем с купуването на лекарства от аптеките. Съгласен съм, че някои лекари може да изписват повече от необходимите лекарства, но няма контрол. Можете да си купите лекарства без пациента да е видял очите на лекаря, контролът не може да е само при нас, каза лекарят.

Според него изнасянето на част от дейностите от болничната в извънболничната помощ трябва да се навакса. По повод "рекордния бюджет" на НЗОК за следващата година д-р Николай Брънзалов заяви, че има резерви.

"Той е 8 млрд за 6,5 млн. българи, което е около 100 лв. на глава от населението за всички вериги в здравеопазването", каза зам.-председателят на УС на БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика