Д-р Брънзалов: COVID зоните са малко и се натоварват с безсмислени функции

OFFNews 14 януари 2022 в 10:02 677 0

Снимка Архив

"COVID зоните не са достатъчно, не са хомогенно разпределени в страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени, което удължава престоя на пациента в тях", заяви по БНТ д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС. 

В ДКЦ-то, в което аз работя, имаме добра колаборация с COVID зоната, но има опашки и в това лошо време болните хора трябва да чакат много дълго, въпреки усилията на екипите. Зоните трябва да бъдат много повече, да не се занимават толкова с лечение, колкото с диагностика, посочи той.

По думите на д-р Брънзалов сега пациентите са с по-лека симптоматика и най-важно е да бъдат изолирани, за да не разпространяват инфекцията.

"Определено има голямо значение колко от интензивните легла са заети, това е много важен критерий, отделен въпрос е колко ще се спазват мерките", каза в коментар за новия план за справяне с пандемията медикът.

Ако при над 80% заетост на интензивните легла, мерките продължават да не се спазват, няма да има ефект от въпросния план. Голяма част част от населението буквално изтезава здравната ни система, категоричен бе д-р Брънзалов.

Според него определящият критерий е човешкият ресурс, тъй като у нас има голям брой болнични легла, но няма кой да ги обслужва.

За ефекта от ваксините

"Обществото е маргинализирано относно ваксината. Една немалка част от ваксинираните търсят бустерни дози, друга част по никакъв начин не желае дори да се говори по темата. Трябва да се работи с колебаещите се. Аз активно търсих хората за ваксинация. Има резултат - всичко, което се съобщава по хода на пандемията и процента на ваксинирани се потвърждава в моята практика, каза д-р Николай Брънзалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови