Д-р Благомир Здравков: Приетите в болницата ни деца с COVID сега са двойно повече

Ваксината срещу коронавирус е препоръчителна при деца със затлъстяване, с вродени сърдечни или белодробни увреждания

OFFNews 15 ноември 2021 в 11:21 1010 0

Снимка Министерство на здравеопазването

"Приетите с COVID-19 деца в нашата болница сега са двойно повече, отколкото при при предишната вълна, казва д-р Благомир Здравков, директор на Университетска специализирана детска болница „Проф. Иван Митев“ – София, пред МЗ.

Болницата е с най-голям брой легла за лечение на деца с COVID-19. 

По думите на д-р Здравков Делта вариантът е много по-заразен, децата често са в колективи – ясли, градини, училища, където потенциалното заразяване е много по-вероятно и изключително важна причина е ниската степен на ваксинация на родителите и възрастните, с които децата съжителстват.

Специалистът посочва, че по-голямата част от децата не боледуват тежко, но все по-големият брой на деца със затлъстяване и деца с вродени заболявания, с подлежаща патология на дихателната и сърдечно-съдовата система, е проблем. Именно тези групи деца боледуват по тежко и от COVID. Те са в т.нар. рискова група, при която очакваме по-чести и по-тежки усложнения, казва той.

Има ли риск от пост ковид усложнения при децата?

"Рядко, но тежко усложнение на COVID инфекцията е мултисистемният възпалителен синдром при деца – MIS-C. Това е възпаление в различни органи и системи на детския организъм, което сериозно застрашава нормалното им функциониране. 50-70% от развилите синдрома имат сърдечно засягане, което е животозастрашаващо усложнение и налага интензивно лечение и дълготрайно проследяване", коментира д-р Здравков.

Какви ваксини се срещу COVID-19 се прилагат и има ли странични ефекти при децата?

По думите на специалисти ваксината на "Пфайзер/Бионтех" се понася добре от децата над 12 г. Няма установени нежелани лекарствени реакции, а ефективността на изградения имунитет срещу вируса е висока.

Той подчертава, че в САЩ с тази ваксина вече се имунизират и деца над 5-годишна възраст. Очаква се до края на годината такова одобрение да има и от Европейската агенция по лекарствата. Апликацията на ваксина при деца на тази възраст налага дозата да бъде намалена.

За кои деца ваксината е силно препоръчителна?

"Силно препоръчвам да се ваксинират деца от рисковите групи – такива с установена сърдечна или белодробна патология, деца с вродени заболявания и синдроми, както и деца със затлъстяване и обменни заболявания", казва д-р Здравков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови