Д-р Александър Симидчиев: Епидемията от COVID-19 затихва

OFFNews 19 май 2020 в 10:31 3529 0

Епидемията от COVID-19 затихва и в България, и в други държави. Това е обичайният ход на нейното развитие. От глобалното масово заразяване ще минем към един етап на т. нар. клъстерно развитие на епидемията, където има отделни места, в които се поддържа инфекциозен процес. На такъв етап е в момента България. Това каза по Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той обясни, че епидемията ще загасне, но коронавирусът ще остане и всяка година ще има заболели от него. Пулмологът посочи, че старият щам на вируса SARS-1 е изчезнал, тъй като е бил разпространен само в 14 държави. COVID-19 обаче е засегнал над 200. „Разпространението му е много по-масивно в световен мащаб, което значи, че ще остане нещо недоизчистено. Така че вероятността той да остане да остане за много години напред е голяма, но няма да е в този вид“, обясни специалистът.

Д-р Симидчиев даде и няколко препоръки за предпазване от заразяване. „Остават същите мерки – миенето на ръце, социалното дистанциране. Идеята е, че срещу нас може да стои човек, който е потенциално заразен и ако имаме такъв подход може да сме спокойни“, обясни той.

По думите му с мерките, които предприемаме срещу коронавируса, можем да се защитим от други вируси. А когато вирусът протича по-тежко остават белези в белия дроб на заболелите, категоричен бе Симидчиев.

"Маските трябва да се носят, защото предпазват другите от нас", завърши той и препоръча да пазим имунната си система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови