COVID випускът на МУ София започна учебната си година

Янка Петкова 05 октомври 2020 в 14:25 2133 0

Снимка OFFNews

С тържествено слово от новия ректор акад. Лъчезар Трайков беше открита учебната година на Медицинския университет в София. Акад. Трайков приветства новия випуск студенти, приети след трудна кандидатстудентска кампания заради епидемията от коронавирус.

Ректорът на МУ София подчерта, че учебните програми в университета са съобразени с най-новите световни стандарти. Той увери, че ръководството на едно от най-старите учебни заведения у нас ще се стреми да бъде гъвкаво и да се адаптира към новата среда.

"Живеем в интересни и сложни времена, нека това е нашата благословия", каза още в приветственото си слово акад. Трайков.

Кризисната година показа, че българите най-много вярват на медиците и учителите, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше сред гостите на събитието. Той обърна внимание върху факта, че повечето от тазгодишните студенти са родени през 21 век и подчерта, че те ще се реализират във времена, които изискват по-комплексни умения. Министърът изрази надежда, че завършвайки образованието си, днешните студенти ще останат да живеят и работят в България, тъй като медицинското образование у нас е най-конвертируемо.

"Ако спасите един човешки живот, сте спасили човечеството", с тази мисъл се обърна към бъдещите лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти по здравен мениджмънт министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той увери, че най-големият изпит е пред леглото на болния, когато бъдещите медици ще трябва да отговорят на най-трудните въпроси.

По време на тържествената церемония бяха наградени кандидат-студентите с най-висок изпитен резултат. На събитието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews