Чужденец налетял на бой в Спешното на УМБАЛ Бургас. Ритал санитарка, жената е със сериозни травми

Ръководството на болницата настоява за полицейски пост заради зачестили случаи на агресия от страна на пациенти

OFFNews Последна промяна на 11 август 2020 в 09:58 2721 1

Турист от чужда държава, постъпил в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас с наранявания на главата, е налетял на бой на медицинския екип, докато правил опити да прегледа и промие раната. Чужденецът е съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми, съобщи Юлия Андреева от пресслужбата на болницата.

Същата вечер роднини на друг пациент блъскали по вратите на Спешното отделение и заплашвали лекарите, което наложило отново да бъде повикана полиция. От здравното заведение обясниха, че лекарите работят под постоянно напрежение и страх за живота и здравето си, като само за последния уикенд са сигнализирали полицията за помощ няколко пъти.

Заради зачестилите случаи на агресия от страна на пациенти и техни близки над медиците ръководството на лечебното заведение иска осигуряването на постоянен полицейски пост пред Спешното отделение. 

"Агресивните прояви в болницата зачестиха, което притеснява колегите, които са на ръба на физическото изтощение. Ако те си тръгнат, Бургас ще остане без спешни медици и без спешно отделение. Основните прояви са през нощта, през деня ситуацията е различна. Ще се чувстваме по-спокойни и ще бъдем благодарни, ако полицията успее да осигури един постоянен пост пред отделението нощем", заяви началникът му д-р Здравка Инджова.

Ръководството на болницата ще изпрати официално искане до полицията в града, в което ще настоява за засилена охрана пред лечебното заведение, информира д-р Инджова. Тя посочи, че през летните месеци Спешното отделение е много натоварено, а през кабинетите минават по 120 души на ден, основно пострадали при катастрофи, битови и други инциденти.

Главната причина за недоволството на пациентите е чакането, но всички трябва да са наясно, че спешността се определя по медицински критерии - а именно - пряка опасност за живота или загуба на орган. Едва след това се преглеждат пациенти, чието състояние не изисква спешна намеса, обясни д-р Инджова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови