Експерти твърдят, че ултрапреработените храни като чипса и следоледа са толкова пристрастяващи, колкото никотинът, кокаинът или хероинът.
Нов анализ на 281 проучвания в 36 различни страни установи, че цели 14 процента от възрастните са пристрастени към ултрапреработените храни.
Откритието идва като шок, разкривайки, че ултрапреработените храни, които включват колбаси, сладолед, бисквити, безалкохолни напитки и сладки зърнени храни, са свързани с когнитивен спад, рак, психологически проблеми и дори ранна смърт.
„Изглежда, че комбинацията от рафинирани въглехидрати и мазнини, които често се срещат в ултрапреработените храни, може да увеличи потенциала за пристрастяване на тези храни“, пишат авторите на изследването в своите открития, публикувани в здравната платформа The BMJ, пише БГНЕС.
Хората почти винаги се престрастяват към храна, която е ултрапреработена, казва Крис ван Тулекен, един от авторите на изследването
Един от авторите на изследването, Крис ван Тулекен, посочва че в случаите, когато са констатирали пристрастяване към храна, тя почти винаги е била от грепата на ултрапреработените.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
pisnamiotmutri
Влизането в Шенген е близо, австрийското вето за България и Румъния пада през декември
baba Yaga
Кючюк реагира на изключването му от ДПС: Пеевски e като едноличен търговец и диктатор
baba Yaga
Домашен арест за Димо Алексиев. Актьорът се извини, че е действал глупаво и самонадеяно
Владè
Нарязаната с макетно ножче поиска насилникът да бъде пуснат на свобода