Борисов: Излекуваните непрекъснато се увеличават, благодаря на медиците

Държавата отпуска 100 млн. лв. на лечебни заведения и 15 млн. за антигенни тестове

OFFNews 16 декември 2020 в 12:16 704 0

„Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в резултат на това броят на излекуваните започва да става по-голям или равен на броя на заразените, което се дължи изключително на вашите действия“. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри днешното правителствено заседание.

Близо 100 милиона лева отпусна държавата за дейността на лечебните заведения, които осигуряват над 50% от легловия си капацитет за лечението на пациенти с COVID-19, за ремонтни и строителни дейности и нова апаратура в големи болници.

„Всичко, което правим, го правим за докторите и за хората“, заяви министър-председателят.

По бюджета на Министерството на здравеопазването се одобряват допълнителни 65 милиона лева, 50 милиона от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и готови да осигурят над 50% от легловия си капацитет за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона са за закупуване на бързи антигенни тестове.

С постановление на Министерския съвет бе увеличен капиталът на болница „Пирогов“ с 14 995 760 лева. Средствата са за строително-монтажни работи и за купуване на медицинско и немедицинско оборудване за нуждите на лечебното заведение.

„В рамките на няколко години този символ на българската медицина беше реновиран клиника по клиника. Това, за което настояваха хирурзите, сега ще го има - нови, най-модерни операционни“, подчерта премиерът Борисов.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изтъкна, че благодарение на отпуснатите средства, ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на най-голямата спешна болница в България. „Ще бъдат завършени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали.

"Приключен е и ремонтът за енергийна ефективност на всички сгради в болницата“, посочи Балтов.

Правителството отпусна и 15 милиона лева на столичната болница „Света Екатерина“ за закупуване на модерна медицинска апаратура за новопостроения блок Б. 3,5 милиона лева ще получи и Александровска болница за строителство, ремонт и оборудване. С финансирането част от сградите й ще бъдат реновирани, предвижда се и построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в района.

Допълнително финансиране от 1 милион лева получава и МБАЛ „Св. Анна“ във Варна за реновиране на фасадата на терапевтичния блок на лечебното заведение. 450 000 лева се отделят и за общинската болница в Нова Загора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови