БЛС: МЗ ще поеме ли отговорност, ако болниците се превърнат в огнища на заразата?

Съсловната организация настоява здравното министерство или НЗОК да поемат разходите по PCR тестовете при постъпване в болница

OFFNews 22 юни 2020 в 11:31 1657 0

Готово ли е Министерство на здравеопазването да поеме отговорност, ако лечебните заведения се превърнат в "огнища на заразата" и как да бъдат опазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине? Тези въпроси поставя Българския лекарски съюз в позиция до медиите разпространена днес.

Изискването за PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а необходимост. Политика и отговорност на всяко  лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си, твърдят от съсловната организация. БЛС изразява недоумението си от разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест, като условие за прием в болница, е незаконосъобразно.

От БЛС възразяват срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал.

Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения, е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга. Недопустимо е както пациентите, така и лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. В бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове. Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения, се казва в позицията на БЛС.

Според съсловната организация в интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. БЛС настоява държавата да вземе необходимите мерки и да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата, сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови