Близки на разкъсана от кучета жена искат 450 000 лв. обезщетение от болница

OFFNews 30 юни 2023 в 14:12 3499 1

МБАЛ

Снимка Архив

МБАЛ "Св. Иван Рилски", Горна Оряховица

Близките на жена, разкъсана от кучета в Долна Оряховица, искат рекордно обезщетение от 450 000 лв. от болница. Санитарката е отивала на работа в лечебното заведение, когато се случва инцидентът, съобщи bTV.

Тя е пресрещната, нападната и разкъсана от животните на 30 март тази година. Това се случва на метри от дома ѝ.

„Мирослава е била на работа от 7:30 часа. Инцидентът е станал в 6:30 часа, докато е ходила да се срещне с нейна колежка, която да я закара на работното място. Имаме 7-дневен срок, в който трябва да уведомим НОИ“, припомня адв. Касим Местан от МБАЛ„Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Според българското законодателство инцидентът е трудова злополука, тъй като 40-годишната санитарка е отивала на работа, движейки се по обичайния маршрут от основното ѝ място за живеене.

„По отношение на вината това е т.нар. безвиновна отговорност на работодателя - така го пише в закона, така е регламентирано. Затова такава е поканата, която сме изпратили до болницата“, казва Светослав Илиев, адвокат на пострадалите.

Поисканото обезщетение от близките е в размер на общо 450 000 лв.

„От морална гледна точка за мен е абсолютно неприемливо тежестта да се поеме от болницата, която няма абсолютно никаква вина, а не от съответния извършител, който доколкото знам вече е установен“, категоричен е д-р Иван Иванов, директор на МБАЛ" Св. Иван Рилски".

Гледачът на кучетата с обвинение за смъртта на жената чака делото си в ареста. Засега не е ясно ще се търси ли отговорност от собственика на четириногите, който по време на инцидента е бил в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

30.06 2023 в 14:19

Жалко за жената, но съм съгласен с болницата. Безплатно лечение за свой служител е напълно приемлив жест, но половин милион лева за нещо, случило се "на метри от дома ѝ" - дори да е така по закон, то тогава законът е малоумен. Това става като четат буквата, а не духа на закона.

Да си търси и милион ако ще, но от виновника. Но той няма милион, а болницата има, и това вече е човешка алчност.
 
X

Да помогнем на украинските деца!