Безплатни кардиологични прегледи за бъдещи майки под мотото: Погрижете се за своето сърце

Гестационната хипертония беше акцент и на Европейския и световен кардиологичен конгрес

ОFFNews 25 септември 2019 в 10:14 1739 0

"Бременност и сърце" - Погрижете се за своето сърце!" е мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество. 

Артериалната хипертония е най-честото заболяване по време на бременност, което увеличава риска за майката и плода. Най-сериозната му форма е синдромът на прееклампсия/еклампсия, който, за съжаление, има едно единствено лечение- незабавно родоразрешение.

Ранното диагностициране и лечение за избягване на усложненията изисква работа в екип кардиолог и акушер гинеколог.

Гестационната хипертония, прееклампсия имат увеличен риск за хипертензия, мозъчен инсулт и исхемични сърдечни инциденти в по-късна възраст. Промяна в начина на живот е първа мярка за редуциране на сърдечно-съдовия риск в бъдещ период.

Крадиологът д-р Боряна Чомпалова сподели най-актуални резултати от клинични прочувания, представени на Европейския и световен кардиологичен конгрес в Париж, според които: Жени, които имат история за артериална хипертония, индуцирана по време на бременност, или прееклампсия, периодично трябва да се проследяват и изследват за артериална хипертония , захарен диабет и метаболитни фактори.

За лека артериална хипертония се приемат стойности систолно 140-159 и диастално 90-109 кръвно налягане. Тежка артериална хипертония при бременни има при стойности над 160/110.

По повод Световния ден на сърцето, безплатни профилактични прегледи на бременни жени ще проведе Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" на 27 септември.

Прегледите ще се извършват в сградата на Медицински център "Пирогов от 9 до 13 часа от проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в "Пирогов" и председател на работна група "Сърдечно-съдов риск при жени" към Детско-юношеска гинекология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови