Белгия прекратява поставянето на векторни ваксини срещу коронавирус

OFFNews Последна промяна на 31 май 2021 в 12:26 1690 0

Белгийските власти са решили да прекратят постепенно употребата на векторни ваксини срещу коронавирус, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че ваксините на "Астра Зенека" и "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") създават твърде много затруднения - несигурни доставки, ограничения за употреба при различните възрастови групи, възможни тежки странични ефекти.

Предвижда се остатъкът от поръчаните количества от тези препарати да бъде дарен за по-бедните държави по света. Досега в страната първа доза ваксина са получили 49 на сто от пълнолетните граждани, а 21 на сто - по две дози.

Местни експерти не са единодушни дали целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните е достатъчна за овладяване на епидемията. Според някои от тях би било добре ваксинираните да бъдат 85-90 на сто от общия брой на населението, особено след като ваксините не дават пълна защита на всички имунизирани.

По последни официални данни в Белгия жертвите на новото заболяване от миналата пролет достигат 25 хиляди, а заболелите надхвърлят един милион. Отчита се, че в последните седмици се наблюдава трайно подобрение по всички показатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови