Бактерия, която предизвиква холера, е открита в костенурки на пазара в Ухан

OFFNews 15 юли 2022 в 08:14 2858 0

Китайска костенурка

Снимка Архив

Пазарът е дезинфекциран, а магазинът, където са били продавани костенурките, е затворен за три дни

Бактерия, която предизвиква холера, е открита в проби от костенурки с мека коруба на пазар за храни в китайския град Ухан, съобщи Ройтерс. Именно от пазара за животни в града се твърди, че тръгна заразата с коронавируса преди повече от две години. 

Пазарът е дезинфекциран, а магазинът, където са били продавани костенурките, е затворен за три дни, съобщиха местните власти. Щамът „вибрио холера 0139“ (vibrio cholerae O139), с който е заразен младеж, и замърсените проби не са свързани, твърдят служители. 

Служители проследяват също неуточнени продукти от същата партида като костенурките с мека коруба, които са били доставени другаде, каза службата за контрол на заболяванията в уханския район Хоншан, уточнява БТА. 

Въпреки че няма солидни признаци за огнище на холера, интернет потребители, притеснени от разразяване на друго заболяване, продължават и днес да смятат това за един от най-важните обсъждани въпроси в подобната на „Туитър“ китайска социална мрежа Уейбо и той има 200 милиона споделяния.

Случаи на холера, свързани със замърсена храна или вода, са редки в континентален Китай. През 2021 г. е имало 5 случая, а през 2020 г. – 11, но починали няма. 

Откриването на „вибрио холера 0139“ напомня, че пазарите за прясно месо и риба, макар да са културно и икономически важни в Азия, са свързани с рискове за общественото здраве, каза Андрю Грийнхил, университетски преподавател по микробиология в Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews